Deseori am fost intrebat: Daca si fructele au zahar, atunci de ce este rau sa il consum sub forma rafinata? Nu este totuna? Nu, si iata de ce: in timp ce zaharul consumat sub forma de bauturi dulci, a torturilor, a marmeladei si a altor forme de dulciuri se absoarbe foarte repede, inundand organismul cu o cantitate enorma de gluza si/sau fructoza, declansand o secretie exagerata de insulina, care apoi va duce la hipoglicemie cu manifestarile cunoscute. Fructoza in stare naturala din fructe, fiind legata de fibre, in special de pectina, se absoarbe mult mai incet si fara sa duca la o crestere marcanta a glicemiei cu urmarile ei. Nutritionistul canadian David Jerkins, la inceputul anilor 1980 a demonstrat ca fructele dulci (ciresele de exemplu) au un indice glicemic mai mic decât zaharul, deoarece contin fibre de care este fixata fructoza (dulceata din fructe) si care nu permit o absorbtie atat de rapida. Aceste constatari au modificat conceptiile nutritionistilor despre glucide si au reorientat sfaturile dietetice pentru diabetici.
Si mai este un aspect: pentru a consuma 100-110 g de fructoza in stare naturala, trebuie ingerat peste 0.5 kg de mere, o cantitate apreciabila. In schimb, sub forma zaharului/fructozei rafinate, consumam, fara sa ne dam seama, cantitati mult mai mari, de exemplu: un pahar de bautura dulce contine echivalentul a 10 lingurite de zahar, deci aproximativ 50g, o felie de tort are 10-12 lingurite de zahar si chiar un pahar de iaurt de „fructe” contine 10 lingurite de zahar
Plus ca zaharul furnizeaza doar calorii goale, de care corpul nu are nevoie deoarece nu contin: vitamine, minerale, fibre sau substante fitochimice
Alimentatie Inteligenta, dr. Emil Radulescu
Comanda online sucuri naturale in Brasov
Comentarii recente